صفحه اصلی   |   www.marvdashtnama.ir   |   

 
+تبلیعات در سایت مرودشت آنلاین با تعرفه های استثنائی - 09394084008

آخرین اخبار

  • امیرمحمد علمداری و طاها اسفندیاری بر سکوی دوم ربات‌های جنگجو کشور
  • بیش از ۱۰ واحد آموزشی با آغاز سال تحصیلی افتتاح می‌شود
  • مردم بصیر ایران همیشه ثابت کرده‌اند که از توطئه دشمن نمی‌ترسند
  • چرا دانش انباشته مرمتگران مرودشت باید در صیانت از تخت‌جمشید و نقش‌رستم به رسمیت شناخته شود؟
  • کشف اموال باستانی در مرودشت
  • ۶ هزار متر از مسیر ورودی تخت‌جمشید مرودشت زیر تیغ بهسازی
  • مهدی رزمیان، پرچم افتخار مرودشت در گرندپری کره‌جنوبی
  • شکرهای قاچاق به مقصد نرسید
  • سارقان موکب‌ها و اماکن خصوصی مرودشت دستگیر شدند
  • بهره‌برداری از ۳۸ پروژه در هفته دولت مرودشت
  • ضرورت انسجام و شتاب‌بخشی به توسعه مرودشت
  • حمزه علیزاده سکاندار اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مرودشت شد
  • دیدار استاندار فارس و فرماندار مرودشت از قهرمان هوش مصنوعی جهان
  • صرفه‌جویی مردم، تدبیر دولت، راهکار کاهش مصرف بنزین
  • محکومیت کابینت ساز متقلب در مرودشت
  • نجات کودک ۶ ساله مرودشتی از مرگ حتمی
  • استقبال پرشور از دانش آموز مرودشتی برنده مدال طلای المپیاد جهانی هوش مصنوعی
  • فیلم/ تراستی‌ها کیستند و چگونه کار می‌کنند؟
  • آغاز برداشت ذرت علوفه ای از مزارع مرودشت
  • توقیف خودرو با بیش از ۴۵۰ میلیون خلافی
  • آزادگان سرافراز، گنجینه‌های صبر، استقامت،ایثار هستند
  • با وجود جمعیت 200 هزار نفری از داشتن سینما محرومیم
  • دستگیری سارقان شلتوک در رامجرد مرودشت
  • صعود جمعی از فرهنگیان مرودشت به قله سبلان
  • هت‌تریک طلای فرهاد قلی‌زاده در وزنه‌برداری قهرمانی جوانان آسیا
  • در شرایط فعلی کشور، افزایش نرخ بنزین به صلاح نیست
  • هت‌تریک طلایی حمیدرضا: رکورد جهان شکست!
  • درخشش دیگر دختر پولادین مرودشتی در آوردگاه آسیایی نوجوانان
  • کمبود شدید فضای آموزشی در مرودشت
  • ساماندهی پسماندهای پزشکی درمانگاه‌های خصوصی مرودشت
  •  

     

     


    شكل‌گیری ساختارهای اقتصادی و حقوقی در ایران باستان

    6643
    :كد
    پنج شنبه 11 دی 1404

    قفل‌های گلی مُهر شده‌ در تَل باکون و مَلیان مرودشت کهن‌ترین یافته های باستانی برای کنترل و مدیریت انبارها




    باستان‌شناس و پژوهشگر تاریخ ایران باستان با اشاره به نتایج خوانش های نو(مطالعات جدید) باستان‌شناسی گفت: پیرامون هایی مانند شوش، مَلیان مرودشت و گودین‌تپه، داده‌هایی در اختیار ما قرار می‌دهند که جایگاه ایران را در شکل‌گیری ساختارهای اقتصادی و اگاهی(اطلاعاتی) جهان باستان برجسته می‌کند.

    به گزارش مرودشت نما، روح‌الله یوسفی‌زشک با تشریح تصویری نوین از سوداگری(تجارت) در ایران باستان، گفت: آنچه امروز به‌ عنوان سوداگری به معنای دیرینگی(کلاسیک) و همراه با ابزارهای فرنشینی (مدیریتی) می‌شناسیم، در نگارش رایج(مرسوم) به هزاره چهارم پیش از زایش مسیح(میلاد) در جنوبگاه بین‌النهرین نسبت داده می‌شود، اما یافته‌های بارز(قطعی) باستان‌شناسی نشان می‌دهد این دگرگونی(تحول) بنیادین، با فاصله‌ای معنادار و دست‌کم هزار سال زودتر، در ایران رخ داده است.

    دشت مرودشت زادگاه پیوند سوداگری(تجارت)، نوشتار و مدیریت

    ین باستان‌شناس با اشاره به پیرامون های (محوطه‌های) ارزشمند باستانی افزود: دو پیرامون کلیدی، یعنی پیرامون تل‌باکون در دشت مرودشت استان فارس ـ در نزدیکی تخت‌جمشید ـ و پیرامون گودین‌تپه، گواهان(شواهدی) بی مانند (بی نظیر) از نخستین نظام‌های مدیریت اقتصادی را در اختیار ما قرار می‌دهند. در کاوش‌های انجام‌شده در تل‌باکون مرودشت، قفل‌های گلی مهرشده‌ای شناسایی شد که، کهن‌ترین نمونه‌های شناخته‌شده برای کنترل و مدیریت انبارها هستند، پدیده‌ای که نزدیک به هزار سال پس از تمدن بین‌النهرین پدیدار گشته است.
     

    وسفی‌زشک با تاکید بر پیوند مستقیم تجارت و ثبت اطلاعات تصریح کرد: با شکل‌گیری نظام انبارداری، انسان ناگزیر به ثبت و ضبط داده‌ها شد. اگرچه پیدایش خط به‌صورت کهن یا دیرینگی به بین‌النهرین نسبت داده می‌شود، لیک امروز با اطمینان می‌توان گفت، نخستین گل‌نوشته‌ها در حدود 3550 سال پیش از زایش مسیح در ایران پدیدار شده‌اند؛ آثاری که پیوند مشترک گل‌نوشته‌های سپسین(بعدی) ایران و بین‌النهرین به‌شمار می‌آیند.

    این باستان‌شناس یکی از جلوه‌های ناب و ویژه سوداگری(تجارت) در ایران باستان را «پاکت‌های گلی» دانست و گفت: این پاکت‌ها، که بعنوان برگه فروش(فاکتور) یا بنچاق(سند) تحویل کالا می‌بودند، دارای نشان‌های کالایی بودند و همراه بار ارسال می‌شدند.

    وی با اشاره به نقش کانونی پیرامون های مَلیان در مرودشت و شوش خوزستان اظهار کرد: خوانش های(مطالعات) میان‌رشته‌ای نو، نشان می‌دهد تپه مَلیان مرودشت، به گونه ای دیگر(برخلاف) گمان(تصور) پیشین، نه برای یک شهر، بلکه پایگاهی سوداگری بوده که در درازنای سال(فصول) سال، جایگاه گردهمایی(تجمع) کوچ‌نشینان و جوامع یکجانشین برای دست به دست(مبادلات) کالایی بوده است.

    یوسفی‌زشک با بیان اینکه در ایران باستان، هر گل‌نوشته دارای تیتر یا درونشدی(ورودی) است که به‌روشنی خاندان، گروه خویشی(قومی) و قبیله ای یا بازرگان بزرگ(مسئول) تراکنش را معرفی می‌کند خاطرنشان کرد: این ایده نشان‌دهنده پیچیدگی و پیشرفت ساختارهای اقتصادی و حقوقی در ایران باستان است.

    این پژوهشگر در پایان با تاکید بر ضرورت بازخوانی این میراث تمدنی خاطرنشان کرد: بخش‌هایی از تاریخ ایران که مایه مباهات جهانی است، کمتر بدون پرداخته شده است. اگر جهان امروز سد(صد) دستاورد تمدنی داشته باشد، بخش زیادی آن در خاورمیانه و سهم بزرگی از آن در جغرافیای ایران رخ داده است. امروز بیش از هر هنگامه ای دیگر نیازمند شناساندن ریخت شناسی تاریخی هستیم؛ باید این دستاوردها را نگاهبانی و به‌ویژه به نسل جوان آینده شناسانده شود تا پیوند هویت، دانش و آینده ایران نمود بیشتری پیدا نماید.




    نظرات بینندگان
    ارسال نظرات
    نام
    ایمیل
    نظر*  
    کد امنیتی جمع 4 با 4
     

      - نظراتی که به پیشرفت و تعمیق بحث کمک می کنند در مدت کوتاهی پس از دریافت به نظر دیگر بینندگان می رسد.
    - نظرات حاوی الفاظ سبک یا هرگونه توهین، افترا، کنایه یا تحقیر نسبت به دیگران منعکس نمی ‏شوند.

     

     

     

     
     
    300
     
      logo-samandehi

    صفحه اصلی

    مدیریت سایت

    ارتباط با ما

    خبرنامه

    ایمیل

    آرشیو

    جستجو

    پیوند ها

    سفارش تبلیغات

    RSS

     

    بهترین نمایش در 768*1024     |    تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به مرودشت آنلاین می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.    |    طراحی و تولید: H. Mokhtari